Mosterd: een veelzijdig, gezond maar vaak zwaar onderschat product

Condiment, Mosterd -

Mosterd: een veelzijdig, gezond maar vaak zwaar onderschat product

Mosterd ... zowel de oude grieken als de Romeinen kenden mosterd en ook in het verre oosten was mosterd als bekend. Niet enkel als smaakmaker zoals we het nu kennen, maar ook voor zijn geneeskrachtige werking. Toenertijd werd mosterd gebruikt ter verlichting van verkoudheden, tegen reumatische pijnen en ter bevordering van de vertering. Immers is ondertussen ook gebleken dat mosterd de stof 'nitriet' neutraliseert wanneer samen genuttigd en de opbouw van de spiermassa bevordert.

 

Aangezien de mosterds van Authentic Taste (buiten diegene van het merk 'Esprit de sel', van het type Dijon-mosterd zijn, duiken we dus graag eens wat dieper in de betekenis hiervan in. In 1384 haalde de stad Dijon het Franse monopolie binnen voor de productie van mosterd en tot op de dag van vandaag is deze stad nog steeds bekend om deze traditie.

 

Mosterd wordt verkregen door mosterdzaadjes (deze bestaan van zwart en pittig tot wit en mild) te laten wellen tot de schillen breken. Daarna worden de zaadjes gezeefd en samen met een zuurtje en een zoutje verwerkt tot mosterd. Voor Dijon mosterd betekent dit dat er enkel wordt gewerkt met de pittige, zwarte zaadjes en dat het percentage schilletjes in de mosterd minder dan 2% moet bedragen; zo wordt er dan een pittige en zeer crèmige mosterd verkregen waar -door de verwerking met druivenmost of alcoholazijn- een aangenaam zuurtje in aanwezig is.

 

Toch is mosterd nog steeds een miskend product en wordt het vaak enkel op een boterham met kaas gebruikt of voor een blokje kaas in te dippen bij het apéritief. Het is echter zoveel veelzijdiger:

 

-een vinaigrette kan heerlijk opgeleukt worden met een lepeltje mosterd erin: een zoetere variant voor bijvoorbeeld een slaatje met geitenkaas, een variant met limoen of citroen voor een salade bij gebakken of gestoomde vis, de combinatie-mogelijkheden zijn eindeloos!

-een mosterdsausje bij de lotte, bij gebraden varkenskroon, bij zalm of bij een stukje kip (bv: 200 ml room tot de helft laten inkoken met 200 ml runderbouillon en dan 2 eetlepels mosterd erdoorheen mengen). Of pimp je hollandaise met een flinke lepel mosterd zoals ik zelf graag doe wanneer ik die geef bij vis of bij asperges.

-probeer eens een eigen mayonaise met een speciale mosterdtoets en azijn.

-roer eens een lepel mosterd door je puree, bijvoorbeeld met algen of limoen voor bij vis, met cranberry voor bij gebraden eend ... .

-rechtstreeks op een stukje kabeljauw 'en papillot' of lekker direct op een lamskoteletje, op een varkenshaasje of in een kippenrolletje ... experimenteer en geniet!

 

 

 

 


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd