Bietensalade met ei en ansjovismayonaise

recept, zuurtje -

Bietensalade met ei en ansjovismayonaise

Een zuurtje .... iedereen die me kent weet dat ik iets heb met een zuurtje ... een zuurtje en een zoutje om precies te zijn. Ik heb in mijn persoonlijke kruidenkast een arsenaal aan zouten (ja, het moeten er toch een 15-tal zijn denk ik) en ik doe steevast een scheutje tomatenazijn in mijn groene boontjes, een kneepje citroen in mijn risotto met boschampignons, een handje zure uitjes of augurkjes op mijn boterham of pistolets en ga zo maar door. Het countert mijn voorliefde voor zout en het maakt elk gerecht wat frisser en luchtiger.

Groot was dus mijn vreugde toen ik het assortiment van Jonnie Boer (als foodie ben ik natuurlijk al in bewondering van zo'n grote meneer, de kok van 'De Librije') en Oos Kesbeke ontdekte ... en dit deel ik natuurlijk ook graag met jullie!

 

Ingrediënten (2 personen):

4 eieren, azijn, 1 potje gerookte bietjes Jonnie & Oos, 1 kleine sjalot, aceto balsamico, olijfolie, 8 stuks ansjovisfilets van Inaudi, 4 eetlepels mayonaise en ½ stuk citroen

 

Bereiding:

Pocheer eerst de eieren: gebruik koude verse eieren voor het pocheren. Breng water met een scheut azijn aan de kook. Breek de eieren in kopjes. Wanneer het water kookt, maak je een draaikolk met een garde in het water. Laat hier rustig het ei in zakken. Zet het vuur laag, het water mag niet meer koken. Pocheer het ei gedurende 2 tot 3 minuten. Wanneer het voldoende is gegaard,  schep je het voorzichtig uit de pan en leg je het ei in ijswater, om de garing gelijk te stoppen. Snij vervolgens voor de salade de bietjes klein. Snipper de sjalot heel fijn en meng deze door de bietjes. Breng de salade op smaak met aceto balsamico, olijfolie, zout en peper. Maak vervolgens de mayonaise met ansjovis: snij of blender de ansjovis fijn. Meng deze door de mayonaise en voeg hier ook een beetje citroensap aan toe.

Verwarm de gepocheerde eieren gedurende ongeveer een minuut in heet water. Let er op dat de eieren niet te gaar worden. Verdeel eerst de bietjessalade over het bord en leg hier de warme eieren bovenop. Vervolgens schep je de ansjovis mayonaise eromheen. Strooi er krokant broodkruim en groene kruiden over.

Smakelijk!


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd