Een perfect stukje fusion-zalm

Arbequina, Zalm -

Een perfect stukje fusion-zalm

Omdat ik gewoon altijd graag kook zit ik bij een kookclub: les petits chefs in Puurs. Maandelijks komen we als 14 echte foodies bij elkaar om lekker te kokkerellen, te ontdekken en gezellig samen te genieten. Afgelopen woensdag was het thema 'koken zonder recepten' waarbij onze 'team-leader',  een aantal producten aanschaft en wij er al free-wheelend een lekker 4-gangen diner van toveren. Deze keer kwam ik bij het voorgerecht uit. Er lag een prachtig stuk zalm op de tafel dat schreeuwde om verwerkt te worden en ik had ineens een ideetje om onze gerookte Arbequina-olie te verwerken.

 

Benodigdheden:

- verse zalmfilet zonder vel, 3-4 lente-uitjes, 1.5 el soya-saus, 1 el mirin, 2 el gerookte arbequina-olijfolie, olijfolie, 1 limoen, Verstegen fruity pepper and orange (optioneel, kan ook gewoon vers gemalen peper zijn)

 

Bereiding:

- Ontvel de zalm en portioneer indien nodig en marineer in olijfolie, de peper en de limoenzeste. Laat een 2-tal uurtjes afgedekt in de koelkast rusten.

- Maak een sausje van de mirin, soya-saus, sap van een halve limoen en wat zeste en de gerookte arbequina olie. Snij de lente-ui in fijne ringetjes en snipper de look heel fijn.

- Laat een grillpan goed heet worden en grill hierop de zalmmoten zonder ze af te deppen. Let op dat ze vanbinnen nog mooi roos blijven, niemand houdt van uitgedroogde afgebakken zalm. Laat tegelijkertijd het sausje warm worden in een pannetje en doe er de lente-ui en de look bij. Laat al roerend een minuutje of drie bakken.

- Dresseer de zalm en overgiet met de lente-ui en het sausje.

- Wij presenteerden er nog nobashi-garnalen met een jasje van panko en gerookte spek bij, gevulde kriel-aardappeltjes en een pittige mayonaise.

Aangezien er nog wat verdwaalde kwarteleitjes lagen die niemand kon gebruiken hebben we deze bij op het bord gelegd als nostalgische toets maar ze horen er in principe niet bij ;). 

 


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd