Sunday-lunch à la Sud-Ouest

Domercq, fleur de sel, gésiers de canard, recept -

Sunday-lunch à la Sud-Ouest

In ongeveer elke brasserie vindt men in Frankrijk wel een variant op de klassieke Salade Landaise. Traditioneel is deze maaltijdsalade samengesteld uit een frisse groene salade met tomaten, asperges, mais, pijnboompitjes, foie gras, gerookte ham, gerookte eendeborst en gebakken spiermaag van eend (wat op zich totaal onappetijtelijk klinkt waardoor ik verder de franse benaming zal gebruiken: gésiers de canard). Te pas en te onpas worden er nog opgebakken spekjes en aardappelblokjes aan toegevoegd.

Ik had vandaag zin in deze gésiers de canard maar ik wil het wat lichter houden. Gésiers hebben wel wat tegengewicht nodig, een frisse maar ook krokante salade, een fruitig zuurtje en wat mij betreft mogen er ook wat vitamientjes in; het blijft tenslotte een lunchke.

 

Ingrediënten:

- een blik Gésiers de Canard van Domercq

- een frisse maar krokante salade zoals de mini-romeinse sla of ijsbergsla

- ik gebruikte een doosje toma-tomaatjes, kleine bont gekleurde tomaatjes die ook allemaal een eigen beet en smaak hebben maar in principe kan je elke tomaat gebruiken.

- twee dikke sneden brood, in de pan opgebakken met olijfolie tot heerlijke lichtgouden korstjes.

- 2 à 3 eetlepels fruitazijn van Popol, dat kan de tomaat-basilicum zijn of de appel-honing

- fleur de sel en peper

- fruit naar keuze: ik heb blauwe bessen en een aardbei gebruikt omdat ik die in huis had, granaatappel-pitjes zouden er ook heerlijk bij zijn.

 

Bereiding:

Schik de salade naar willekeur op een bord, het gaat hier om een maaltijdsalade, je wil alles lekker door elkaar zodat je bij elke hap de volledige smaak binnen krijgt. Schilderijtjes zijn bij mij niet voor op zondag ;). Halveer de tomaatjes en verdeel ze over de sla. Kruid je salade met wat fleur de sel en een draai van de pepermolen.

Haal de gésiers uit het blik en snij ze in kleinere stukken. Kleine tip: bewaar het vet waarin de gesiers zijn geconfijt, je kan er je puree, vlees- en/of groentegerechten heerlijk mee pimpen! Bak de stukken zonder extra vetstof (er zit sowieso nog wat vet rond de stukjes dat heerlijk zal smelten in je pan) 5 minuutjes op een matig vuur en schud ze regelmatig op of roer er voorzichtig in. Schik de gare gésiers op je salade. 

Blus nu de pan met de fruitazijn, laat een paar seconden opkoken dat alles mooi vermengt en gebruik deze warme vinaigrette over de salade. Pas op! Niet te veel, om de een of andere reden proeft eendevet 'vettiger' dan olijfolie en je wil je bordje fris en appetijtelijk hebben. 

Werk nog af met de broodkorstjes, blauwe bessen, granaatappel-pitten of ander fruit dat je lekker vindt.

 

Bon appétit!


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd